Активности

ПРАВОСЛАВНА ДУХОВНОСТ-О ДУХУ СВЕТОМЕ

ПРАВОСЛАВНА  ДУХОВНОСТ

О ДУХУ СВЕТОМЕ

 

Духовност у Православљу увек подразумева живот у Духу Светоме и живот Духом Светим. Господ Исус Христос је обећао својим ученицима да ће им послати Духа Светога: „Ја ћу умолити Оца и даће вам другог Утешитеља да пребива са вама увек, Духа Истине, кога свет не може примити, јер га не види, нити га познаје“ (Јн. 14,15-17). На другом месту у истом еванђељу, Спаситељ понавља и појашњава ово своје обећање:“Када дође Он, Дух Истине, увешће вас у сву истину…Он ће мене прославити, јер ће од мога узети и јавиће вама“(Јн. 16,13-15). Ово своје обећање Господ Исус Христос је испунио после свог славног Вазнесења, о празнику Педесетнице- празнику ниспослања Духа Светога на апостоле.

Дух Свети исходи од Оца и послат је у свет кроз Христа да би сваки човек, да би свака људска личност, у свом животу, могла да испуни Божију вољу и постане као Христос. Сама реч Христос означава Помазаника, онога који је помазан Духом Светим, онога који има пуноћу Духа Божијег, Онога на коме почива и кроз кога се пројављује Дух Свети. У том смислу, кроз свето крштење и светотајински живот Цркве, пројављен у светом причешћу, сваки човек је призван да постане носилац Духа Светога, „Христос у малом“, онај који је помазан Духом Божијим и који на тај начин постаје дете Божије, син Божији по благодати. Ово учење јасно наглашава св.апостол  Јован Богослов:“Ви имате Помазање од Светога и знате све…Помазање које примисте од Њега у вама остаје…И по томе знамо да Он пребива у нама, по Духу којега нам је дао…По овоме знамо да у Њему пребивамо и Он у нама, што нам је дао од Духа својега“ (1.Јн.2,20-27;3,24;4,13).

Суштина делатности и деловања Духа Светога јесте у томе да сада и овде, кроз историју и у времену у коме живимо,Он оприсутњује све оно што је Христос учинио ради нас људи и ради нашега спасења. Једном остварено спасење у Христу, благодаћу и дејством Духа Светога доступно је свим људима свих времена управо дејством Духа Светога, у благодатном, светотајинском животу Цркве. Свети апостол Павле ово истиче у својим посланицама:“ Љубав Божија се излила у срца ваша Духом Светим који је дат нама…Ако ли живи у вама Дух Онога који је васкрсао Исуса из мртвих, оживеће и ваша смртна тела Духом својим који живи у вама…Јер које води Дух Божији, они су синови Божији“ (Рим.5,5;1.Кор.2,6,12-14).

У духовно-аскетском предању Цркве развијено је учење светих отаца о томе да је циљ хришћанског животу заправо у задобијању, стицању благодати Духа Светога. Ово је нарочито наглашавао у новије време свети Серафим Саровски. Важно је приметити да је један обичан човек, грешник, као и свако од нас, Н. Мотовилов,  у присуству светог Серафима Саровског и захваљујући његовој молитви, имао искуство виђења и доживљаја обитавања у благодати Духа Светога. По речима светог Серафима Саровског тако нешто је могуће управо упркос нашој грешности, јер благодат Светога Духа коју смо задобили крштењем сија у нашим срцима са неугасивом Христовом светлошћу, али оно што је важно јесте да се грешник окрене путу покајања, да својом слободном вољом, настројењем свог бића буде на путу Божијем.

To Top