Богојављење 2017.

Данас наша Света Црква прославља један од највећих празника, празник Богојављења, Крштење Господа нашег Исуса Христа у Јордану. Превечни Син Божији, Господ Христос, и ако безгрешан улази у воде Јордана и бива крштен од Јована, али не да очисти себе, већ да освети нас и сву створену природу, да нас припреми за заједницу са Светом Тројицом, Господ уводи пропадљиву творевину у јединство са вечним Творцем.Света Троица се јавља на Јордану потврђујући истинитост личности Господа Христа, и испуњење свог обећања, о Спаситељу, које је дала Адаму и Авраму.

Зашто је било потребно да се Син Божији крсти на Јордану?

Њему и сам Свети Јован Крститељ каже: Ти треба мене да крстиш, а ти ли долазиш мени? Господ се не крштава на Јордану зато што као сви остали људи има греха које треба да спере са себе, иако потпуни човек, Господ није зачет као други људи, тако да на себи не носи грех Адама и Еве. Господ улази у Јордан не да очисти себе, већ да благослови и освети сву материју, не само воде Јордана. Господ својим крштењем освећује творевину да би она могла да уђе у општење, у Вечну заједницу са својим Творцем преко човека. Управо је човек тај који приноси целокупну творевину на дар Творцу и кроз кога творевина добија пуноћу, сврсисходност и вечност. Господ припрема човека и материју, од које је и сам човек саздан, за вечност. Јер човек није потпун без свог тела, човек је и створен од материје, зато тако ништаван и саздан од земље и има потребу да Христос освети материју од које је саздан, неби ли било могуће да се човек уведе у заједницу Љубави са Светом Тројицом кроз Господа Исуса Христа. Света Тројица својим јављањем све три личности, потврђује важност овог догађаја. Уједно сведочи о томе ко је Господ Христос, Он нас крштава Духом Светим, Он нам након Педесетнице шаље Духа Утешитеља, Духа Истине и Животодавца, да би запечатио нашу везу са Богом, јер Благодаћу Духа Светога ми задобијамо обожење и спасење, тј. вечни живот у заједници љубави са Светом Тројицом.

Тропар Богојављења, глас 1:
Док си се Ти крштавао у Јордану, Господе, показа се Света Тројица, јер Очев глас сведочаше о Теби, називајући Те љубљеним Сином, а Дух у облику голуба, потврђиваше истинитост речи, Христе Боже, који си се јавио и свет просветио слава Теби!

Пливање за Богојављенски крст у Нишу 2017.