ЈЕВАНЂЕЛСКЕ КАТИХЕЗЕ НАШЕ ЦРКВЕНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Јеванђеље о Закхеју

(Лк.19,1-10)-зач.94.

 

  1. И ушавши у Јерихон, пролажаше кроз њега.
  2. И гле, човјек звани именом Закхеј, и он бјеше старјешина цариника, и

бјеше богат.

  1. И тражаше да види Исуса ко је он; и не могаше од народа, јер бјеше

малога раста.

  1. И он потрчавши напријед, попе се на дивљу смокву да га види; јер је

поред ње требало да прође.

  1. А кад Исус дође на оно мјесто, погледавши горе, видје га и рече му:

Закхеју, сиђи брзо; јер ми данас ваља бити у дому твоме.

  1. И сиђе брзо; и прими га радујући се.
  2. И сви који видјеше негодоваху, говорећи како уђе да гостује код грјешнога човјека.
  3. А Закхеј стаде и рече Господу: Господе, ево пола имања свога даћу

сиромасима, и ако кога нечим оштетих, вратићу четвороструко.

  1. А Исус му рече: Данас дође спасење дому овоме; јер и ово је син Авраамов.
  2. Јер Син Човјечији дође да потражи и спасе изгубљено.

 

Јеванђеље које данас слушамо познато је као одељак о Закхеју. Закхеј је био старешина цариника, једне компромитоване службе у оно време, будући да су цариници често узимали веће порезе од народа него што је требало, те су се лично веома богатили. Свештенство и народ су зато презирали царинике и сматрали су их великим грешницима. Један такав човек је видео Исуса где улази у Јерихон, близу Јерусалима и будући да је био малога раста попео се на дивљу смокву да би видео Исуса изблиза када прође тим путем.

Исус је препознао жељу и вољу Закхејеву за променом  и када је био близу смокве позвао га је да сиђе да би отишао у његов дом. Радост Закхеја је била велика. Његов  преображај, истинско покајање и прихватање Христа виде се у његовим речима када каже Спаситељу да ће пола свога имања дати сиромасима и да, ако је нечим оштетио некога (будући да је цариник), вратиће четвороструко, што је више него што налаже и старозаветни закон у таквим околностима.

Исус му одговара да је данас дошло спасење дому његовом, јер је и он – Закхеј, син Авраамов, наследник Божијих обећања, без обзира на грехе које је чинио као цариник. На крају, Исус поучава да је Син Човечији дошао да потражи и спасе изгубљено!

Ове речи упућене Закхеју, свакако могу да се односе и на све нас. Сви ми људи смо због грехова својих одвојени од Господа. Опет, сви ми људи, ако имамо жељу и вољу Закхејеву, ако имамо његов труд изражен у пењању на смокву и враћању онога што је закинуо  другима, као и у несебичној помоћи сиромасима, онда и ми можемо да очекујемо да се Спаситељеве речи односе и на нас: Син Човечији дође да потражи и нађе изгубљено!

Дакле, у данашњем Јеванђељу поучавамо  се  од Закхеја значају воље и жеље за покајањем, за преумљењем, за променом  сопственог начина живота. Свака особа, ако искрено погледа у дубине свога срца, увек ће видети непрестану духовну борбу  старог и новог човека  у нама, како је то поучавао верне Свети Апостол Павле у посланици Римљанима (6.глава). Управо због тога нам је потребно да изнова преиспитујемо себе, вредности које чине наш живот- жеље срца свога  и да се трудимо да подвижничким животом преусмеравамо себе, дубине свог бића, ка Господу и ка непролазним вредностима Царства Божијег. Ово је важно, јер то је наш први корак ка  путовању које је ускоро пред нама – за великопосно духовно путовање ка Распетом и Васкрслом  Господу нашем  Исусу Христу.

Наравно, за те предстојеће спасоносне догађаје  ћемо се још конкретније спремати од идуће недеље, познате као недеља о митару и фарисеју.

јереј др Бобан Димитријевић, сабрат храма Св.цара Константина и Јелене