ПОДСЕТНИК ЗА ИСПОВЕСТ

ПОДСЕТНИК ЗА ИСПОВЕСТ

За све православне хришћане најбоља припрема за исповест јесте самоиспитивање на основу Христових речи о блаженствима исказаних у Беседи на Гори. Блаженства представљају сажето Христово учење о врлинама хришћанског живота.

БЛАЖЕНИ СИРОМАШНИ ДУХОМ, ЈЕР ЈЕ ЊИХОВО ЦАРСТВО БОЖИЈЕ

Јесам ли смеран и смиреног ума пред Богом и људима? Да ли размишљам о сиромаштву? Да ли увиђам да је све Божије и од Бога? Да ли користим свој живот и све што имам као да припада Богу? Да ли земаљска добра делим са другима, знајући да је све Божије? Да ли увиђам своје духовно и интелектуално сиромаштво пред Богом, прихватајући Његову Мудрост и Истину? Јесам ли посесиван, себичан, самодовољан, увек уверен у своју исправност и да ли тежим само ономе што мени користи? Да ли сам идолопоклоник, односно роб, својим сопственим мишљењима, идејама и имању? Да ли жудим за звањем, моћи, ауторитетом, богатством и положајем у друштву?

БЛАЖЕНИ КОЈИ ПЛАЧУ, ЈЕР ЋЕ СЕ УТЕШИТИ

Да ли плачем, односно тугујем, због људских патњи? Да ли жалим због невоља у Цркви, држави, друштву и породици? Да ли патим са онима који пате, у беди и прљавштини, у очају и греху? Да ли жалим због болести, зараза, несрећа и смрти? Или једноставно све прихватам таквим какво јесте, прелазећи преко свега, са окамењеним срцем и са недостатком саосећајне бриге за другог? Имам ли саосећања за просте, пожудне, острашћене, себичне, зле и грешне људе у овом свету, без да их осуђујем и грдим? Да ли ме туђи греси и безакоња жалосте или им се смејем и подругљиво ликујем над оним што истински хришћанин, попут Христа, оплакује?

БЛАЖЕНИ КРОТКИ, ЈЕР ЋЕ НАСЛЕДИТИ ЗЕМЉУ

Да ли сам кротак кротошћу Христовом, односно јесам ли кротак трудећи се да зло побеђујем добрим? Да ли прихватам и живим тако да су ми смерна љубав, истина и храброст у врлини, једина расположива оружја у борби против греха и грешних? Да ли умишљам да сам господар над другима, у кући, на послу или у Цркви? Да ли волим и чак користим силу, брутално наређујући другима, управљајући њима уз застрашивање и принуђивање, да бих постигао оно што желим? Да ли благосиљам оне који ме псују и вређају, да ли се молим за оне који ми чине зло? Да ли сам спреман да чиним добро онима који ме мрзе, а не само онима који ме воле? Да ли волим своје непријатеље и опраштам ли онима који ме вређају? Да ли верујем да је Христова кротост једини начин постизања истинске врлине?

БЛАЖЕНИ ГЛАДНИ И ЖЕДНИ ПРАВДЕ, ЈЕР ЋЕ СЕ НАСИТИТИ

Да ли сам гладан и жедан Бога? Да ли желим да будем праведан?Да ли се трудим да постанем свет? Да ли читам, проучавам или да ли се било како трудим да упознам Истину Божију? Да ли се молим? Да ли постим? Да ли идем у Цркву, а нарочито, да ли идем редовно на Свету Литургију? Да ли се трудим да се што редовније причешћујем? Да ли се трудим да помогнем, поучим или послужим некоме коме је то потребно? Чиним ли ствари за које знам да шире праведност?

БЛАЖЕНИ МИЛОСТИВИ, ЈЕР ЋЕ БИТИ ПОМИЛОВАНИ

Имам ли милости за друге? Да ли опраштам онима који ме вређају? Да ли се трудим да разумем и прихватим оне који се разликују од мене? Да ли уживам грдећи и осуђујући друге? Да ли причам о другима и да ли се забављам оговарајући друге? Да ли говорим ствари које, иако су можда тачне, не би требало говорити, јер само могу да повреде другог? Да ли се трудим да изгладим ствари или узбуркавам ствари приговарањем и осуђивањем? Да ли сам ситничав и ускогруд? Да ли клеветам и срамотим друге? Јесам ли пун предрасуда и предубеђења, процењујући и осуђујући друге? Да ли више волим оштре осуде од нежног милосрђа?

БЛАЖЕНИ ЧИСТИ СРЦЕМ, ЈЕР ЋЕ БОГА ВИДЕТИ

Волим ли чистоту, једноставност, простоту и светост? Да ли сам упрљан нечистим помислима, речима и делима? Да ли је мој ум упрљан разним предрасудама или сам чист и отворен према свему што је добро? Да ли је моје тело подјармљено пожудом и страстима? Да ли су моје помисли  и дела чисти или увек иза њих стоје неке скривене намере и потребе? Да ли прећуткујем ствари, да ли варам, обмањујем и лажем или сам поверљив,истинољубив и честит? Да ли сам лицемеран и претенциозан? Јесам ли роб неке страсти: пушења, јела, пића, спавања, рада, играња или било које друге страсти  за коју се може рећи да ме поседују и да јој робујем?

БЛАЖЕНИ МИРОТВОРЦИ, ЈЕР ЋЕ СЕ СИНОВИМА БОЖИЈИМ НАЗВАТИ

Да ли волим и творим мир, у свакодневном животу- у кући, на послу, у друштву, у Цркви и у читавом свету? Да ли сам гневан и нестрпљив и да ли се упуштам у расправе и доказивања? Да ли верујем у Христове речи о окретању другог образа, о враћању добрим на свако људско зло или узвраћам физичком снагом? Да ли волим насиље, агресију и моћ?Да ли трагам за унутрашњим духовним миром, који једини може да буде и основа мира  у целом свету?

БЛАЖЕНИ ПРОГНАНИ ПРАВДЕ РАДИ, ЈЕР ЈЕ ЊИХОВО ЦАРСТВО НЕБЕСКО

            Да ли сам икада гоњен због правде и да ли сам спреман на то? Да ли сам спреман да дам свој живот за Истину, без жеље за осветом? Да ли прећуткујем ствари  које су лоше из страха, кукавичлука или лењости? Да ли се трудим да учетвујем у нечем што је од општег добра или идем линијом мањег отпора не трудећи се да учествујем у пословима који су на корист људима-у оквиру породице, посла, Цркве или друштва у целости? Да ли волим материјалну сигурност и свој ништавни живот више од правде Божије?

РАДУЈТЕ СЕ И ВЕСЕЛИТЕ СЕ, ЈЕР ЈЕ ВЕЛИКА ПЛАТА ВАША НА НЕБЕСИМА

Да ли су моја радост и весеље у Богу или су у овом свету и његовим страстима, моћима, у пролазној слави и лепоти? Да ли сам зловољан, љубоморан и ћудљив? Да ли често очајавам и  јесам ли често песимиста и сумњичав?Да ли моја вера утиче на мој живот и на ствари које ми се дешавају у животу? Да ли истински верујем Богу и да ли се радујем том поверењу-да ли имам радост вере? Да ли је моје благо  у Богу или у мени самоме и у мојим страстима?