Посета Патријарха Александријског Г.Г. Теодора II Нишу

На празник Воздвиженија Часнога Крста Господњег, наш храм су посетили Његово Блаженство Папа и Патријарх Александрије и све Африке Теодор II и Његова Светост Патријарх Српски Иринеј. Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ нишки Арсеније уз саслужење братства храма. Светој Литургији су присуствовали и Високопреосвећени Митрополit загребачко-љубљански Порфирије и Преосвећени Епископи: гвинејски Георгије, пилусијски Нифонт (из Александријске Патријаршије), бачки Иринеј, зворничко-тузлански Фотије, жички Јустин.

На дан Празника Возвижења Часног Крста, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније служио је Свету Архијерејску Литургију у храму св. цара Константина и царице Јелене уз присуство Његовог Блаженства Патријарха александријског и све Африке Г.Г. Теодора и Његове Светости Патријарха српског Г.Г. Иринеја. Обраћајући се многобројном верујућем народу, Његово Блаженство је, осврћући се на данашњи Празник и град у коме се налази, нагласио да је Крст увек био и заувек ће остати символ љубави. „Под тим Крстом су се моја деца; српски, грчки и афрички народ“, рекао је Патријарх александријски, „борили за слободу, па ће остати и као символ победе.“ Он је бираним речима захвалио Патријарху српском, Епископу нишком и народу Ниша на топлом дочеку. Обраћајући се драгом госту, Његова Светост Патријарх Српски Г.Г. Иринеј изразио је наду да ће Његово Блаженство у древни град Александрију понети лепе успомене из посете Константиновом граду. У име Града Ниша, заменик градоначелника г. Милош Банђур је уручио Његовом Блаженству статуу цара Константина са жељом да га подсећа на боравак у граду у којем се равноапостолни Цар родио.
Светој Архијерејској Литургији присуствовали су и Митрополит загребачко-љубљански Г.Г. Порфирије, Епископ бачки Г.Г. Иринеј, Епископ жички, Г.Г. Јустин, као и Епископ зворничко’-тузлански Г.Г. Фотије.
Посету Нишу Његово Блаженство Патријарх Александријски и све Африке, Г.Г. Теодор завршио је посетом Ћеле Кули и Богословији Св. Кирила и Методија.