ПРАВОСЛАВНА ДУХОВНОСТ-О ДУХУ СВЕТОМЕ

ПРАВОСЛАВНА  ДУХОВНОСТ

О ДУХУ СВЕТОМЕ

 

Духовност у Православљу увек подразумева живот у Духу Светоме и живот Духом Светим. Господ Исус Христос је обећао својим ученицима да ће им послати Духа Светога: „Ја ћу умолити Оца и даће вам другог Утешитеља да пребива са вама увек, Духа Истине, кога свет не може примити, јер га не види, нити га познаје“ (Јн. 14,15-17). На другом месту у истом еванђељу, Спаситељ понавља и појашњава ово своје обећање:“Када дође Он, Дух Истине, увешће вас у сву истину…Он ће мене прославити, јер ће од мога узети и јавиће вама“(Јн. 16,13-15). Ово своје обећање Господ Исус Христос је испунио после свог славног Вазнесења, о празнику Педесетнице- празнику ниспослања Духа Светога на апостоле.

Дух Свети исходи од Оца и послат је у свет кроз Христа да би сваки човек, да би свака људска личност, у свом животу, могла да испуни Божију вољу и постане као Христос. Сама реч Христос означава Помазаника, онога који је помазан Духом Светим, онога који има пуноћу Духа Божијег, Онога на коме почива и кроз кога се пројављује Дух Свети. У том смислу, кроз свето крштење и светотајински живот Цркве, пројављен у светом причешћу, сваки човек је призван да постане носилац Духа Светога, „Христос у малом“, онај који је помазан Духом Божијим и који на тај начин постаје дете Божије, син Божији по благодати. Ово учење јасно наглашава св.апостол  Јован Богослов:“Ви имате Помазање од Светога и знате све…Помазање које примисте од Њега у вама остаје…И по томе знамо да Он пребива у нама, по Духу којега нам је дао…По овоме знамо да у Њему пребивамо и Он у нама, што нам је дао од Духа својега“ (1.Јн.2,20-27;3,24;4,13).

Суштина делатности и деловања Духа Светога јесте у томе да сада и овде, кроз историју и у времену у коме живимо,Он оприсутњује све оно што је Христос учинио ради нас људи и ради нашега спасења. Једном остварено спасење у Христу, благодаћу и дејством Духа Светога доступно је свим људима свих времена управо дејством Духа Светога, у благодатном, светотајинском животу Цркве. Свети апостол Павле ово истиче у својим посланицама:“ Љубав Божија се излила у срца ваша Духом Светим који је дат нама…Ако ли живи у вама Дух Онога који је васкрсао Исуса из мртвих, оживеће и ваша смртна тела Духом својим који живи у вама…Јер које води Дух Божији, они су синови Божији“ (Рим.5,5;1.Кор.2,6,12-14).

У духовно-аскетском предању Цркве развијено је учење светих отаца о томе да је циљ хришћанског животу заправо у задобијању, стицању благодати Духа Светога. Ово је нарочито наглашавао у новије време свети Серафим Саровски. Важно је приметити да је један обичан човек, грешник, као и свако од нас, Н. Мотовилов,  у присуству светог Серафима Саровског и захваљујући његовој молитви, имао искуство виђења и доживљаја обитавања у благодати Духа Светога. По речима светог Серафима Саровског тако нешто је могуће управо упркос нашој грешности, јер благодат Светога Духа коју смо задобили крштењем сија у нашим срцима са неугасивом Христовом светлошћу, али оно што је важно јесте да се грешник окрене путу покајања, да својом слободном вољом, настројењем свог бића буде на путу Божијем.