Православна духовност-о појму духовности

 

Резултат слика за ИКОНА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

Православна духовност

О духовности уопште

 

Православна духовност представља наш хришћански начин живота остварен у заједници са Богом. Духовност заправо подразумева свакодневну животну активност читавог човековог бића – ума, срца и воље и односи се на целокупан човеков живот који треба да буде надахнут и вођен Духом Божијим.

Сваки чин једног хришћанина треба да буде духовни чин. Свака мисао једног хришћанина треба да буде духовна мисао. Свака реч, свако дело и свака активност тела, једноставно, свако деловање личности једног човека хришћанина треба да буде духовно деловање.

То значи непрестани труд и духовну борбу да све што помислимо, кажемо или учинимо буде и вођено Духом Светим.

На тај начин ће се воља Божија остварити  у нашем свакодневном животу и то она воља Бога Оца која нам је откривена у Личности и у учењу Господа Исуса Христа, Сина Божијег.

На једном месту у посланици Коринћанима светог апостола Павла, овај ревносни проповедник еванђеља Христовог поучава верне у Христу да све што чине, на славу Божију да чине (1. Кор. 10:31).

Дакле, све што чинимо у свакодневном животу, треба да чинимо у славу Божију. То је смисао и суштина живота једног човека. То „чињење“, „делање“, тај начин живота и јесте оно што представља и подразумева православна духовност. Наравно, пуноћа православне духовности, круна нашег хришћанског начина живота је у Светој Литургији, односно у Светом Причешћу као нашем сједињењу са Богом, нашем учешћу у Царству Божијем сада и овде. Због тога јер изворна и предањски схваћена и доживљена православна духовност незамислива је без редовног приступања Светој Чаши увек са Страхом Божијим, вером и љубављу.